El Geoparc Orígens
El Geoparc Orígens, situat als Pirineus catalans, presenta una riquesa geològica extraordinária, fet que ha permès que des de l’any 2018 formi part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO.
Aquest territori de 2.040 quilòmetres quadrats de superfície inclou 19 municipis distribuïts en 4 comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà.
El Geoparc Orígens ofereix nombroses activitats que permeten realitzar un autèntic viatge en el temps per descobrir els orígens de l’evolució de la Terra i de la vida, des del Big Bang fins als nostres dies.
Els geoparcs són territoris habitats amb valors geològics excepcionals reconeguts per la UNESCO que contribueixen al desenvolupament local sostenible a través de la conservació i promoció del seu patrimoni geològic, natural i cultural.
El portal web que aqui es presenta permet la divulgació de l’excepcional registre fòssil de la Pedrera de Meià a nivell científic, educatiu i divulgatiu.
La pedrera de Meià, situada dins del del Geoparc Orígens, és considerada un dels elements geològics més excepcionals d’aquest territori.
Alguns dels objectius del web son:
(1) permetre l’accés a la comunitat científica a un registre fòssil que actualment es troba distribuït per diferents museus i centres de tot Europa,
(2) contribuir als programes educatius de les escoles de Paleontologia de tot el món, així com a les escoles de primària i secundària,
(3) contribuir a la difusió d’aquest registre fòssil excepcional i a la història del seu descobriment.
Des del Geoparc Orígens us recomanem visitar el Centre d’interpretació del Montsec de Meià a Vilanova de Meià on es pot gaudir d’alguns dels exemplars més extraordinaris descoberts en aquest indret, i accedir a visites guiades als jaciments amb guies especialitzats.
Serra del Montsec
A la Serra del Montsec de Meià, a cavall entre les comarques de la Noguera i el Pallars, s’hi ha trobat una excepcional col·lecció de restes fòssils que, per diversos motius, romanen encara molt poc coneguts, tant en ambients científics com en l’àmbit popular.
Les roques que componen aquest massís calcari, que s’aixeca fins a 1.700 metres d’altitud, es van formar principalment durant el Juràssic i el Cretaci. Dels aproximadament 150 milions d’anys d’història d’aquestes roques, en volem destacar un període molt curt que correspon al moment geològic en què un o diversos llacs d’aigua dolça ocuparen aquesta zona.
Això va passar fa uns 125 milions d’anys, durant el Cretaci inferior, en plena època dels dinosaures, quan aquestes masses d’aigua dolça estaven plenes de vida i servien d’hàbitat per animals i plantes que en morir es dipositaven al seu fons dels llacs.
Els llacs del Montsec
Al fons d’aquests llacs, on moltes vegades no hi havia presència d’oxigen i, en conseqüència, sense organismes descomponedors, les restes d’animals i plantes es sedimentaven juntament amb el carbonat càlcic de les aigües. El resultat són unes làmines de carbonat superposades fins a formar gruixos de diversos centímetres que, al seu interior, amaguen les restes fòssils dels habitants d’aquell ecosistema.
Una conservació excepcional
El seu grau de conservació és excepcional.
Ens trobem en un jaciment classificat com a Konservat-Lagerstätten, és a dir, un magatzem de fòssils amb un elevat grau de preservació amb fòssils que mostren, per exemple, les marques del contorn del cos, de teixits tous o les nervacions d’una ala.
Una gran dispersió de les troballes
Malauradament, els milers de fòssils que han sortit d’aquests jaciments es troben repartits entre diversos museus i col·leccions particulars, fet que ha emmascarat la importància de les més de 100 espècies noves que s’hi ha descrit.
I el que també podem considerar excepcional és la història del seu descobriment, explotació i dispersió de les troballes, fets que abasten quasi 150 anys d’història.
Aquí podreu trobar aquesta història, els personatges que hi van participar i els fòssils que si han trobat.