El jaciment de la Pedrera

A partir de textos de Ramon Bernaus i Antoni Lacasa

El descobriment del jaciment

El jaciment de La Pedrera rep el seu nom de l’activitat d’extracció de pedra litogràfica que va tenir lloc al tombar dels segles XIX al XX. De fet, el nom geològic i/o paleontològic del jaciment és “ Calcàries litogràfiques amb plantes i vertebrats de la Pedrera de Rúbies”. Està situat a la serra del Montsec de Meià, a l’anomenat turó de Cabrera, a prop del poble abandonat de Rúbies (municipi de Camarasa) i de Santa Maria de Meià (municipi de Vilanova de Meià).

Aquest jaciment va ser descobert per l’enginyer de mines Lluís Marià Vidal i Carreres que havia estudiat el 1875 la serra del Montsec i que coneixia amb molt detall les diverses roques, capes i formacions geològiques de la mateixa. Es va començar a explotar de forma comercial els primers mesos de 1898.

Vista aèria del petit aflorament anomenat Pedrera d’en Castejón. ©Geoparc Orígens

El pas de la Cabroa

Per posar en marxa l’empresa, van obrir un camí de carro que baixava des de prop de Rúbies fins a la pedrera, dissenyant un traçat en ziga-zaga amb giravolts molt angulosos fins a arribar al jaciment. Des de Rúbies, el camí baixa cap a Santa Maria pel perillós paratge de la Cabroa. Les obres d’aquesta pista les dirigia Miquel Escolà, conegut com “Miquel de la Pedrera”. Com que el lloc de l’extracció de la pedra estava molt allunyat dels pobles més propers, es van construir a peu de cantera sis casetes on feien estada els obrers.

Inici i final dels treballs

Vista aèria del jaciment de la Pedrera de Meià. ©Geoparc Orígens

Vista aèria del jaciment de la Pedrera de Meià. ©Geoparc Orígens

Actualment la Pedrera es troba dins del terme municipal de Vilanova de Meià i històricament s’ha referit com a Pedrera de Santa Maria de Meyà i també com a Santa Maria de Meià.

Pel que fa a aquesta part més oriental de Montsec també ha rebut tant el nom de Montsec de Rúbies com el de Montsec de Meià, el més acceptat actualment i el que farem servir com a topònim per designar tant aquesta part oriental del Montsec com per designar la Pedrera.