El descobriment dels jaciments

Article principal Lacasa 2016

El descobridor, Lluís Marià Vidal i Carreres

Enginyer de mines, geòleg, fotògraf pioner. Neix l’any 1842 en el si d’una família benestant i es un bon estudiant que inicia els estudis a l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona tot i que acaba obtenint el títol d’Enginyer de Mines a l’Escuela de Minas de Madrid. No obstant aquests estudis, Lluís Marià és un gran aficionat a la geologia, paleontologia i prehistòria.

Els seus inicis professionals els desenvolupa en el si del Cuerpo de Ingenieros de Minas del Estado i el seu primer destí són els jaciments de mineria de plom de Linares, a Jaén. El següent destí són les mines de carbó de Utrillas i no és fins l’any 1869 que no obté el destí de Barcelona per part de la Dirección General de Minas. Se li encarrega l’estudi dels lignits de Berga fet que li permetrà estudiar els terrenys Garumnians, que es troben a cavall del Cretaci superior i el Terciari. L’any 1875 fa el primer esment geològic de la Serra del Montsec en el seu treball Geología de la provincia de Lérida.

L’any 1888 fou destinat a la província de Lleida com a responsable dels recursos miners i també s’inicia en la fotografia, fet que ens ha permès conservar imatges de diverses localitats catalanes de finals del segle XIX. Aquestes imatges, que són de domini públic, es poden consultar a l’arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (http://mdc.csuc.cat/cdm/search/searchterm/Llu%C3%ADs%20Mari%C3%A0%20Vidal%20i%20Carreras/mode/exact/page/1). Va ser un pioner de la fotografia de muntanya. Registrà fotografies que es poden considerar les més antigues del sector sud dels Pirineus, de la Vall d’Aran i d’Andorra.

Fou membre de nombroses associacions científiques nacionals i internacionals: president del Centre Excursionista de Catalunya, de l’Ateneu Barcelonès i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; vocal honorari de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona i vicepresident de la Societat Geològica de França.

Primeres notícies científiques

La primera notícia dels jaciment de la Pedrera correspon a una nota de LLuís Marià Vidal l’any 1989 (Vidal, 1898). En aquesta nota Vidal explica el recorregut que van dur a terme diversos membres de la Société Géologique de France pels voltants del Montsec. El grup va sortir de Vilanova de Meià cap el Pas Nou i van arribar a l’Hostal Roig, a la banda nord del Montsec de Meià. D’allà, possiblement pel pas de la Portella Blanca o pel Camí ramader, el grup va fer cap fins el punt d’explotació de les calcàries litogràfiques. Pel que sembla, l’explotació havia començat l’any 1897.

L’any 1901, en el diari de geologia de Vidal ja dibuixa i acota la pedrera de Rúbies i la data com a Juràssic. Tot i que, possiblement, ell ja tenia constància de la presència de fòssils des de 1897, no en fa esment al seu diari.

La primera notícia sobre els fòssils del Montsec és una presentació en una sessió ordinària de la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona que va llegir Lluís Marià Vidal el 27 de febrer de 1902. En aquesta nota va donar a conèixer la presència d’una variada mostra de peixos, altres vertebrats i impressions de plantes en una pedrera propera al poble de Santa Maria de Meià. Per a Vidal, la peça més important era un amfibi, batejat amb el nom de Paleobatrachus gaudryi.