El Dr. Wonnacott i els “Cursillos Internacionales de Paleontologia”

El Dr. F.M. Wonnacott va dur a terme diverses campanyes de prospecció i recol·lecció a la Pedrera, els anys 1954, 1955, 1956 (aquesta amb la participació de H.W. Bell), 1957 i 1958. Per entendre la participació del Dr. Wonnacott a La Pedrera cal abans comentar la figura del Dr. Miquel Crusafont, paleontòleg de renom, especialista en mamífers del Miocè i que va fundar, l’any 1969, el Instituto Provincial de Paleontologia de Sabadell. Abans d’aquesta fita, el Dr. Crusafont ja tenia una gran activitat amb els seus col·legues europeus gràcies a uns cursos de paleontologia que organitzava des de Sabadell i on hi assistien investigadors de tota Europa. Un d’aquest participants va ser el Dr. Wonnacott, que va assistir al “Cursillo” de l’any 1954.

Prèviament a la seva estada a la pedrera Wonnacott escriu al Dr. Crusafont, el 17 de març (document 9747, Arxiu Crusafont/ICP) per demanar-li informació referent al jaciment de la Serra del Montsec. A la carta, Wonnacott li comenta que ha llegit amb gran interés l’article de Lluís Ferrer i Condal de l’any 1951 (Ferrer i Condal, 1951) sobre “los hallazgos en el Jurásico superior del Montsec” i que voldria visitar el jaciment, juntament amb la seva esposa. A la carta li demana a Crusafont quina localitat (“La Pasarela” o “Vilanova de Meyá”) seria la més indicada per trobar allotjament per tres o quatre nits, per a ells dos, a més de demanar-li per fondes i botigues on aconseguir menjar per l’expedició.

 

En una segona carta, el 21 d’abril (document 9752, Arxiu Crusafont/ICP), agraeix a Crusafont tota la informació que li ha donat en relació amb les seves qüestions detallades en la primera carta. En aquesta carta li diu al Dr. Crusafont que ja té ganes de trobar-se amb Ferrer i Condal.

En una altra carta al mateix Crusafont, del dia 28 d’agost de 1954 (document 9769, arxiu Crusafont), li dóna les gràcies per la seva amabilitat tant per l’estada a Sabadell com per l’excursió a Lleida, Saragossa, Terol, València i Tortosa. En la mateixa carta remarca l’èxit de l’expedició a la Serra del Montsec gràcies a les atencions de Ferrer i Condal i li comenta que ja està planificant una nova visita a Rúbies i al jaciment.

El 12 d’agost de 1955, Wonnacott escriu al Dr. Crusafont (document 9851, Arxiu Crusafont/ICP) per explicar-li els plans de visita al jaciment de Rúbies per aquell any. Té previst arribar a Barcelona amb la seva esposa i cunyats el 31 d’agost, per passar uns dies a la ciutat i anar, al cap d’una setmana cap a Salàs i Rúbies, on tenen previst estar-s’hi fins el 18-20 de setembre. En aquesta mateixa carta, Wonnacott li comenta a Crusafont que espera trobar noves plantes fòssils al jaciment.

En una carta posterior, del dia 2 de setembre (document 9855, arxiu Crusafont), Wonnacott li confirma a Crusafont que ja han arribat a Barcelona després d’un viatge per França i confirma que aniran cap a Salás i la serra de Montsec el dia 8 de setembre.